Je veilig voelen is belangrijk, buiten op straat en waar je woont. Is jouw woning veilig of niet? Hier zijn zes zaken waar je op moet letten en mogelijke oplossingen om wonen veiliger te maken.
Onlangs kregen we van een huurder een melding over beveiligingscamera’s. Woonbedrijf had een brief gestuurd met het verzoek camera’s aan de gevel van de woning te verwijderen. Nou ja ‘verzoek’, het is een verplichting met een uiterlijke periode van 12 dagen om de camera weg te halen. Mag een huurder zelf een beveiligingscamera ophangen en mag Woonbedrijf dit eigenlijk wel verbieden? Je mag een camera ophangen
Er zijn steeds meer koop- en huurwoningen waar camera’s bij de deur of achter in de tuin hangen. Soms om inbrekers vast te leggen maar ook om vervelende verkopers te vermijden, of om spelende kinderen of huisdieren in de tuin in de gaten te houden. Zolang je hierbij alleen eigen terrein filmt is dit toegestaan. Er zijn wel regels voor camerabewaking:
Een bewakingscamera is niet hetzelfde als je mobiele telefoon camera of andere videocamera. Het is namelijk een vaste camera, daarom zijn er andere regels van toepassing. Wat zegt Woonbedrijf? Woonbedrijf heeft bevestigd meerdere brieven te hebben gestuurd naar huurders met een camera buiten de woning. Ze beweren dat sommige omwonenden zich hierdoor minder veilig voelen, of vermoeden dat ze gefilmd worden. Dat is mogelijk maar dit zijn nog geen feiten. In de brieven staan enkele regels uit het Burgerlijk Wetboek vermeld. Dit zijn algemene regels die niet specifiek gaan over dit onderwerp. Er wordt geen andere oplossing geboden dan de camera’s binnen 12 dagen te verwijderen. Wat eventuele maatregelen zijn wordt niet genoemd. Wat vindt HVW? We vinden dat huurders hun eigen terrein mogen bewaken met alle middelen die wettelijk zijn toegestaan en omwonenden niet tot last zijn. Dat camera’s op de gevel ‘niet mooi’ zijn is een mening, net zoals een schotelantenne ‘het straatbeeld lelijk maakt’ of ‘onderbroeken aan de waslijn’ niet prettig zijn om naar te kijken. De eerste stap is dit zelf aan te kaarten bij het huishouden dat zich niet houdt aan de spelregels. Je kunt ook contact opnemen met de buurtbeheerder of met de politie. Maar Woonbedrijf is geen politieagent, ze mogen huurders ook niet het recht om hun eigendommen te beschermen afnemen. Verwijzen naar de wet omtrent “Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV)” is een dooddoener zonder inhoud. Wij adviseren Woonbedrijf hun huurders in te lichten over zowel de mogelijkheden als de beperkingen van camerabeveiliging. Bijvoorbeeld door deze informatie te delen: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/foto-en-film/cameras-bij-huis-en-bij-de-buren De regels zijn niet zo ingewikkeld maar helaas ook niet sluitend. Woonbedrijf erkent geen officieel beleid te hebben omtrent dit onderwerp, we vinden het daarom jammer dat ze brieven naar huurders sturen die naar onze mening behoorlijk dwingend zijn. “Woonbedrijf staat voor fijn en ongestoord wonen in een prettige buurt.” Dit sluit bewakingscamera’s wat ons betreft niet uit. “150 kamerleden die een kamer nodig hebben in Den Haag. Daar is toch goud mee te verdienen of niet dan?” Vastgoedmakelaar Lapin de Paques ziet eurotekens in zijn ogen. Hij heeft een woonhotel gebouwd voor Tweede Kamerleden die vandaag is geopend. “De meeste politici wonen elders in Nederland, als ze hier overnachten kunnen ze net als Rutte met de fiets naar het Binnenhof rijden.” Volgens de Paques is zijn concept dè oplossing voor een probleem waar veel politici mee te kampen hebben.
2021 is een belangrijk jaar voor huurders. In de afgelopen jaren stegen de huren gemiddeld genomen sneller dan het inkomen van huurders. Dit jaar is het anders, voor alle sociale huurwoningen geldt in 2021 een huurbevriezing. Voor huurders die een hoge huur betalen maar niet zoveel verdienen kan er zelfs sprake zijn van huurverlaging. Is dat goed nieuws voor huurders?
Het romantische beeld van studeren op kamers is voorbij. Huisjesmelkers vragen enorme bedragen voor een paar meter ruimte. Ook sociaal is het allang niet meer. Dit is een probleem in iedere studentenstad dus ook in Eindhoven. Met ruim 4000 studentenwoningen is Woonbedrijf (Vestide) heel belangrijk voor studenten in Eindhoven. En wij zijn er ook voor jullie. Hoe kunnen we Eindhoven beter maken voor studenten?
De regering wil dat er 75.000 nieuwe huizen komen per jaar. In 2020 waren dit er 69.000. Daar komen nog 10.000 “transformatie woningen” bij. Is dat genoeg of misschien wel te veel?
In Amsterdam wil het gemeentebestuur 1000 huizen per jaar gaan kopen. Die gaan ze zelf verhuren. Is dit een goed idee voor huizen in regio Eindhoven?
|